Tuesday, November 20, 2012

Tarta z serem roquefort i gruszką

Ostatni weekend sponsorowała literka T jak tarta, a dokładnie tarta z serem roquefort i gruszką (une poire).

Uwielbiam sery pleśniowe i nieważne, że brzydko pachną (sentir mauvais - brzydko pachnieć / puer - śmierdzieć). Moim ulubionym jest Roquefort Papillon, delikatny i ostry zarazem. Dlatego kiedy znalazłam przepis (une recette) na tartę, postanowiłam od razu go wypróbować. Od tej pory tarta (une tarte) gości dość regularnie na naszym stole.

Źródło : Internet


Przepis pochodzi ze strony Addio Pomidory, na której znajdziecie wiele przepisów kuchni francuskiej (w tym bretońskiej!). Autorka bloga podaje przepis na specjalny spód do tarty, ale można pójść na skróty i wykorzystać gotowe ciasto francuskie (la pâte feuilletée). Tarta stanowi ciekawe połączenie smaków. Wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest dość sycąca (eufemizm na słowo kaloryczna :P), więc nadaje nie tylko na kolację, ale także na obiad. 

Bon appétit!  

Źródło : www.addiopomidory.blogspot.fr


Tematy pokrewne :

No comments:

Post a Comment