Tuesday, August 28, 2012

Omułki wieczorową porą

Ostatni wypad do restauracji zaowocował w omułkową ucztę z frytkami, czyli dobrze znane wszystkim Francuzom, a szczególnie tym mieszkającym na Północy, danie o nazwie moules frites. Jak dobrze zauważyła m. jest to również danie narodowe Belgów (jedno z niewielu;)).

źródło : Internet

Mój wybór padł na klasyczną wersję -  moules marinières, czyli najprościej ujmując omułki gotowane w białym winie z cebulką i przyprawami. 

Jak podawać?
Omułki najczęściej podawane są w kociołku, a frytki w miseczce. Przykrywka od kociołka służy nam do odkładania opróżnionych muszelek.



Jak jeść?
Moules frites jemy palcami. Najpierw wycieramy ręce wilgotną chusteczką, którą w tym celu przyniósł nam kelner. Następnie bierzemy jedną muszelkę, wyciągamy z niej omułka widelcem albo, jeśli nie boimy się oparzyć, palcami. Pusta muszelka posłuży nam za szczypce do wyciągania kolejnych omułków. Owoce morza przegryzamy frytkami i popijamy winem :) 

Uwaga : jemy tylko omułki z otwartych muszelek; omułki z zamkniętych muszelek mogą być nieświeże i posiadać bakterie, które nie zostały zabite w trakcie gotowania, a które mogą być odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe (brrry); należy je wyrzucić bez mrugnięcia okiem!

Restauracja, w której byłam, serwowała tego wieczoru również moules à la crème, czyli omułki w śmietanie oraz moules à la bretonne - omułki po bretońsku, czyli gotowane w cydrze (le cidre). 

Według mnie omułki są jednymi z bardziej neutralnych w smaku owoców morza. Aczkolwiek przygodę z owocami morza proponuję zacząć od krewetek (odpowiednio oczyszczonych, bez głowy i przewodu pokarmowego) lub od przegrzebków. Omułki są bowiem gotowane tak, jak je natura stworzyła ;)

Uwaga na słowa podane poniżej. Bardzo łatwo je pomylić!

UNE moule (rodz. żeński) = omułek 
  UN moule (rodz. męski) = foremka do ciasta

A na koniec wyrażenie :  Quelle moule! ---> co za omułek! ;)
                                   (osoba bez charakteru, bez energii, głupia)

No comments:

Post a Comment