Ostatni wypad do restauracji zaowocował w omułkową ucztę z frytkami, czyli dobrze znane wszystkim Francuzom, a szczególnie tym mieszkającym na Północy, danie o nazwie moules frites. Jak dobrze zauważyła m. jest to również danie narodowe Belgów (jedno z niewielu;)).
źródło : Internet |
Mój wybór padł na klasyczną wersję - moules marinières, czyli najprościej ujmując omułki gotowane w białym winie z cebulką i przyprawami.
Jak podawać?
Omułki najczęściej podawane są w kociołku, a frytki w miseczce. Przykrywka od kociołka służy nam do odkładania opróżnionych muszelek.
Jak jeść?
Moules frites jemy palcami. Najpierw wycieramy ręce wilgotną chusteczką, którą w tym celu przyniósł nam kelner. Następnie bierzemy jedną muszelkę, wyciągamy z niej omułka widelcem albo, jeśli nie boimy się oparzyć, palcami. Pusta muszelka posłuży nam za szczypce do wyciągania kolejnych omułków. Owoce morza przegryzamy frytkami i popijamy winem :)
Jak podawać?
Omułki najczęściej podawane są w kociołku, a frytki w miseczce. Przykrywka od kociołka służy nam do odkładania opróżnionych muszelek.
Jak jeść?
Moules frites jemy palcami. Najpierw wycieramy ręce wilgotną chusteczką, którą w tym celu przyniósł nam kelner. Następnie bierzemy jedną muszelkę, wyciągamy z niej omułka widelcem albo, jeśli nie boimy się oparzyć, palcami. Pusta muszelka posłuży nam za szczypce do wyciągania kolejnych omułków. Owoce morza przegryzamy frytkami i popijamy winem :)
Uwaga : jemy tylko omułki z otwartych muszelek; omułki z zamkniętych muszelek mogą być nieświeże i posiadać bakterie, które nie zostały zabite w trakcie gotowania, a które mogą być odpowiedzialne za zatrucie pokarmowe (brrry); należy je wyrzucić bez mrugnięcia okiem!
Restauracja, w której byłam, serwowała tego wieczoru również moules à la crème, czyli omułki w śmietanie oraz moules à la bretonne - omułki po bretońsku, czyli gotowane w cydrze (le cidre).
Według mnie omułki są jednymi z bardziej neutralnych w smaku owoców morza. Aczkolwiek przygodę z owocami morza proponuję zacząć od krewetek (odpowiednio oczyszczonych, bez głowy i przewodu pokarmowego) lub od przegrzebków. Omułki są bowiem gotowane tak, jak je natura stworzyła ;)
Uwaga na słowa podane poniżej. Bardzo łatwo je pomylić!
UNE moule (rodz. żeński) = omułek
UN moule (rodz. męski) = foremka do ciasta
A na koniec wyrażenie : Quelle moule! ---> co za omułek! ;)
(osoba bez charakteru, bez energii, głupia)
No comments:
Post a Comment