Thursday, February 3, 2011

Chandeleur czyli dzień naleśnika

Drugiego lutego czyli 40 dni po Bożym Narodzeniu obchodzone jest we Francji święto Chandeleur, w Polsce znane jako Ofiarowanie Pańskie lub Święto Matki Boskiej Gromnicznej. Z tej okazji Francuzi wyciągają swoje specjalne płaskie patelnie (la poêle à crêpes) lub magiczne ustrojstwo zwane la crêpière i  zabierają się do pieczenia naleśników (les crêpes). 



Nazwa chandeleur pochodzi od słowa la chandelle - świeca.  Wszystko zaczęło się od chrześcijańskiej tradycji zapalania świec w celu upamiętnienia ofiarowania Jezusa w Świątyni. Po ceremonii wierni zabierali świece do domów w nadziei, że ochronią ich przed złymi duchami i uderzeniem pioruna w trakcie burzy.
Następnie pojawił się  wśród chłopów zwyczaj pieczenia naleśników.  
Zgodnie z nim, piekli oni pierwszego naleśnika wyłącznie za pomocą  prawej ręki, trzymając cały czas złotą monetę w lewej. Następnie owijali monetę w naleśnika i szli na procesję. Po powrocie chowali to wszystko  na szafę, z której zbierali resztki naleśnika i monetę z poprzedniego roku, którą następnie oddawali pierwszemu napotkanemu żebrakowi. Miało to zapewnić rodzinie dobrobyt przez cały najbliższy rok. 
Oczywiście obecnie nikt już nie piecze naleśników, żeby je potem chować po kątach :) Jest to jedynie dobra okazja do spotkania się z rodziną lub przyjaciółmi.

la poêle à crêpes
la crêpière












    
Bonne chandeleur à tous!

No comments:

Post a Comment