6-ego stycznia, w dniu święta Trzech Króli (l'Epiphanie), cała Francja zajada się la Galette des Rois, czyli ciastem francuskim z kremem marcepanowym. Zgodnie z tradycją, w cieście ukryta jest porcelanowa figurka zwana la fève. Ciasto kroi się na tyle części, ile jest osób przy stole. Najmłodsza z nich wchodzi pod stół i wskazuje komu podać odpowiedni kawałek ciasta. Ten kto znajdzie la fève zostaje mianowany królem (le roi) lub królową (la reine) i dostaje w nagrodę papierową koronę (la couronne).
Istnieje kilka rodzajów Galette des Rois w zależności od regionu Francji.
Francuzi tak polubili to ciasto, że w rzeczywistości jedzą je prawie przez cały styczeń przy każdej nadarzającej się okazji. Figurki mogą przedstawiać tytułowych Trzech Króli (les Rois mages), ale również bohaterów współczesnych bajek i filmów jak np. Harry Potter.
Ciasto smakuje najlepiej na ciepło, podgrzane w piekarniku.
Ciasto smakuje najlepiej na ciepło, podgrzane w piekarniku.
la galette, la couronne, la fève |
Bon appétit!
No comments:
Post a Comment